Center gradbenih odpadkov

Center za prevzem in obdelavo nenevarnih gradbenih odpadkov

Z odprtjem novega Centra za obdelavo gradbenih odpadkov v Renčah, je uporabnikom na širšem Primorskem in Kraškem območju omogočeno, da lahko le te, v svoji bližini, oddajo na pravilen način.

Investitorji in gradbena podjetja se pri gradnji ali rekonstrukciji objektov dnevno srečujete z odvečno zemljo iz zemeljskih izkopov, ostanki kamna, betona, opeke in drugih materialov, ki nastanejo pri novogradnji, obnovi ali rušenju objektov. Podrobna navodila o tem, kako ravnati z gradbenimi odpadki za pridobitev gradbenega in kasneje uporabnega dovoljenja za objekt, so opisana v »Uredbi o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih« (Ur. l. RS, št. 34/08).

Z oddajo odvečnega materiala v center za predelavo odpadkov, se za minimalno ceno izognete nepotrebnim tveganjem, prispevajte k čistemu okolju in prejmete potrebna dokazila za kasnejše urejanje dokumentacije za objekt.

Prevzem sortiranih materialov v obdelavo se vrši od ponedeljka do petka od 7 do 16 ure.

Vrsta gradbenega odpadka se določi ob prevzemu. Količina se določi s tehtanjem. Vsaka pošiljka gradbenih odpadkov se obračuna in plača direktno ob oddaji. Skupaj z računom stranka prejme Evidenčni list pošiljke odpadkov. V predelavo prevzemamo samo odpadke, navedene v ceniku. 

Prodaja agregatov

Pretekli gradbeni materiali so bili večinoma naravni (opeka, kamen, malta, beton in les), zato se danes, pri rušenju objektov pretežno srečujemo z naravnimi – nenevarnimi odpadki, ki jih lahko učinkovito predelamo in ponovno uporabimo na istem mestu. Morebitne nevarne odpadke v procesu rušenja ločimo.

Z izvedbo kakovostne predelave gradbenih odpadkov želimo prispevati k napredku, ozaveščenosti ter soodgovornosti družbe glede varstva in ohranjanja svojega okolja.

Namen predelave gradbenih odpadkov ni le v zmanjšanju in ustrezni obdelavi gradbenih odpadkov, temveč tudi v pridobivanju recikliranih (mletih) agregatov, ki predstavljajo kvalitetne materiale za ponovno uporabo v gradbeništvu. Zaradi raznolike sestave, zračnosti in ponovne vezave zdrobljenih cementnih zrn, se reciklirani agregati, v naravi obnesejo bolje od klasičnih.

Kot sekundarno surovino jih lahko ponovno uporabimo: 
  • za utrditve in izboljšanje nosilnosti tal,
  • za nasipe med temelji novih zgradb,
  • za drenaže, zasipe jarkov, ureditev okolice,
  • v cestogradnji, kot protihrupni nasipi, zasipi in prekritja,
  • za nevezane vozne površine, poljske ali gozdne poti,
  • kot zasipni material pri vodovodih, kanalizacijskih vodih,
  • ali za sanacije deponij in drugih posegov v okolje.
Vsak recikliran material pomeni manjše odlaganje na komunalnih deponijah in s tem njihovo daljšo življenjsko dobo. Uporaba kvalitetnega recikliranega gradbenega materiala pa zmanjšuje posege v naravno okolje (kamnolomi).

Reciklirani agregati so okolju prijazni materiali, ki so tehnično zaradi raznovrstnosti materiala boljši, ekonomsko pa enakovredni klasičnim agregatom. 

Datoteke

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj

Nujno potrebni piškotki

So nujno potrebni za delovanje spletne strani.

Funkcionalni piškotki

Omogočajo uporabo storitev drugih ponudnikov in družbenih medijev, npr. ogled videoposnetka na YouTube kanalu.

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene